Ελαιόλαδο & λυκοπένιο, ένας δυνατός συνδυασμός | Olive News.
Το λυκοπένιο αποτελεί μέρος της οικογένειας των καροτενοειδών ουσιών (είναι το κύριο καροτενοειδές στο ανθρώπινο πλάσμα αίματος) και προσφέρει πολλά και σημαντικά οφέλη στον οργανισμό. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση παθήσεων όπως οι καρδιοπάθειες, διάφορες μορφές καρκίνου, η οστεοπόρωση, ο διαβήτης, προβλήματα όρασης κ.α. Επίσης επιδρά θετικά στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Κύρια πηγή πρόσληψης είναι η ντομάτα, ωστόσο μόνο ένα μέρος λυκοπενίου απορροφάται από τον οργανισμό.
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε έδειξε ότι η απορρόφησή του αυξάνεται σημαντικά όταν στη διατροφή προστεθεί το ελαιόλαδο. Εθελοντές που πήραν μέρος στην έρευνα κατανάλωσαν 750 γραμ χυμού τομάτας που περιείχε 10% ελαιόλαδο και 750 γραμ χωρίς ελαιόλαδο, σε δυο διαφορετικές ημέρες. Στην πρώτη περίπτωση όλα τα ισομερή λυκοπενίου αυξήθηκαν σημαντικά φτάνοντας στην ανώτερη συγκέντρωση στο πλάσμα σε 24 ώρες.
Ο συνδυασμός ντοματοχυμού-ελαιολάδου βοηθά και στη μείωση της κακής χοληστερόλης LDL έξι ώρες μετά την κατανάλωση.