OGIBiz Website

Menu
2983060
Space
2983187
Main Description
2983186

 Το άρωμα και η γεύση του ελαιολάδου μας διηγούνται την ιστορία του. 

Vertical Image Area
2983188

Το άρωμα και η γεύση του ελαιολάδου μας δίνουν πληροφορίες για την ποικιλία και το στάδιο ωρίμανσης της ελιάς, αλλά και όλες τις πρακτικές που εφαρμόστηκαν από τον ελαιώνα, ως την συγκομιδή και από το ελαιουργείο ως την αποθήκευση και την τυποποίηση.

Η Οργανοληπτική Αξιολόγηση του Ελαιολάδου διέπεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2022/2104 και συνδέεται με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.

 

Vertical Image Area
2983216
ΘΕΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
  •   ΦΡΟΥΤΩΔΕΣ : άρωμα φρεσκοκομμένου φρούτου Ελιάς.
  •   ΠΙΚΡΟ : γευστική αίσθηση στην στοματική κοιλότητα.
  •   ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ : γευστική αίσθηση ευχάριστου καψίματος πιπεριών.

Για να χαρακτηριστεί ένα ελαιόλαδο εξαιρετικό δεν πρέπει να ανιχνευτεί κανένα ελάττωμα.

 

Vertical Image Area
2983218

ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η οργανοληπτική αξιολόγηση στηρίζεται στην ανθρώπινη αντίληψη με τα αισθητήρια όργανα της οσμής και της γεύσης. Η μέθοδος εκτιμά τα γευστικο-οσφρυντικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου και εφαρμόζεται μόνο για την ταξινόμηση των παρθένων ελαιολάδων σύμφωνα με την ένταση των ελαττωμάτων όπως προσδιορίζονται από μια ομάδα επιλεγμένων και εκπαιδευμένων δοκιμαστών.

Στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο η «διάμεση τιμή του ελαττώματος» στην οργανοληπτική αξιολόγηση είναι 0.

Η γευστικο-οσφρυντική αξιολόγηση του ελαιολάδου κρίνεται στη βάση των παρακάτω θετικών και αρνητικών ιδιοτήτων, που χαρακτηρίζουν την κάθε κατηγορία ελαιολάδου:   

 

Vertical Image Area
2983238
ΘΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
  •   ΠΙΚΡΟ : διάμεσος τιμή για εξαιρετικά παρθένο > 0.     
  •   ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ : διάμεσος τιμή για εξαιρετικά παρθένο > 0.    
  •   ΦΡΟΥΤΩΔΕΣ : διάμεσος τιμή για εξαιρετικά παρθένο > 0.        
ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
  •   ΑΤΡΟΧΑΔΟ : Χαρακτηριστική οσμή-γεύση ελαιολάδου που έχει παραληφθεί από ελιές αποθηκευμένες σε σωρούς και που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αναερόβιας ζύμωσης.
  •   ΜΟΥΡΓΑ : Χαρακτηριστική οσμή-γεύση ελαιολάδου που έχει παραμείνει σε επαφή με το ίζημα που καθιζάνει στις δεξαμενές φύλαξης.
  •   ΜΟΥΧΛΙΑΣΜΕΝΟ - ΝΟΤΙΣΜΕΝΟ - ΧΩΜΑΤΙΛΑ - ΚΡΑΣΩΔΕΣ - ΞΥΔΑΤΟ - ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ
  •   ΤΑΓΓΟ: Διάμεσος τιμή για εξαιρετικά παρθένο >0
  •   ΨΗΜΕΝΟ Ή ΚΑΜΜΕΝΟ : Χαρακτηριστική οσμή-γεύση ελαιολάδου που προήλθε από υπερβολική ή και παρατεταμένη θέρμανση κατά την παραγωγή του, ιδιαίτερα κατά την θερμομάλαξη της ελαιόπαστας, αν πραγματοποιείται σε ακατάλληλες θερμικές συνθήκες θερμοκρασία >28οCelcius.

 

Νικόλαος Κουτσούκος (Χημικός)

Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου

Space
2983301
Footer
2983065


Στοιχεία Διεύθυνσης


    +30 697 407 8736
     bovis.olive.oil18@gmail.com
   Bovis Family Greek Groves, 240 02, Βαλύρα
   Ανοιχτά όλο το 24ωρο
   Παραδόσεις σε όλη την Ελλάδα


Social Media