2983187
2983186
Το άρωμα και η γεύση του ελαιολάδου μας διηγούνται την ιστορία του.
2983188
Το άρωμα και η γεύση του ελαιολάδου μας δίνουν πληροφορίες για την ποικιλία και το στάδιο ωρίμανσης της ελιάς, αλλά και όλες τις πρακτικές που εφαρμόστηκαν από τον ελαιώνα, ως την συγκομιδή και από το ελαιουργείο ως την αποθήκευση και την τυποποίηση.
Η Οργανοληπτική Αξιολόγηση του Ελαιολάδου διέπεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2022/2104 και συνδέεται με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1308/2013.
2983216
- ΦΡΟΥΤΩΔΕΣ : άρωμα φρεσκοκομμένου φρούτου Ελιάς.
- ΠΙΚΡΟ : γευστική αίσθηση στην στοματική κοιλότητα.
- ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ : γευστική αίσθηση ευχάριστου καψίματος πιπεριών.
Για να χαρακτηριστεί ένα ελαιόλαδο εξαιρετικό δεν πρέπει να ανιχνευτεί κανένα ελάττωμα.

2983218
ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Η οργανοληπτική αξιολόγηση στηρίζεται στην ανθρώπινη αντίληψη με τα αισθητήρια όργανα της οσμής και της γεύσης. Η μέθοδος εκτιμά τα γευστικο-οσφρυντικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου και εφαρμόζεται μόνο για την ταξινόμηση των παρθένων ελαιολάδων σύμφωνα με την ένταση των ελαττωμάτων όπως προσδιορίζονται από μια ομάδα επιλεγμένων και εκπαιδευμένων δοκιμαστών.
Στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο η «διάμεση τιμή του ελαττώματος» στην οργανοληπτική αξιολόγηση είναι 0.
Η γευστικο-οσφρυντική αξιολόγηση του ελαιολάδου κρίνεται στη βάση των παρακάτω θετικών και αρνητικών ιδιοτήτων, που χαρακτηρίζουν την κάθε κατηγορία ελαιολάδου:
2983238

- ΠΙΚΡΟ : διάμεσος τιμή για εξαιρετικά παρθένο > 0.
- ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ : διάμεσος τιμή για εξαιρετικά παρθένο > 0.
- ΦΡΟΥΤΩΔΕΣ : διάμεσος τιμή για εξαιρετικά παρθένο > 0.
- ΑΤΡΟΧΑΔΟ : Χαρακτηριστική οσμή-γεύση ελαιολάδου που έχει παραληφθεί από ελιές αποθηκευμένες σε σωρούς και που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αναερόβιας ζύμωσης.
- ΜΟΥΡΓΑ : Χαρακτηριστική οσμή-γεύση ελαιολάδου που έχει παραμείνει σε επαφή με το ίζημα που καθιζάνει στις δεξαμενές φύλαξης.
- ΜΟΥΧΛΙΑΣΜΕΝΟ - ΝΟΤΙΣΜΕΝΟ - ΧΩΜΑΤΙΛΑ - ΚΡΑΣΩΔΕΣ - ΞΥΔΑΤΟ - ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ
- ΤΑΓΓΟ: Διάμεσος τιμή για εξαιρετικά παρθένο >0
- ΨΗΜΕΝΟ Ή ΚΑΜΜΕΝΟ : Χαρακτηριστική οσμή-γεύση ελαιολάδου που προήλθε από υπερβολική ή και παρατεταμένη θέρμανση κατά την παραγωγή του, ιδιαίτερα κατά την θερμομάλαξη της ελαιόπαστας, αν πραγματοποιείται σε ακατάλληλες θερμικές συνθήκες θερμοκρασία >28οCelcius.
Νικόλαος Κουτσούκος (Χημικός)
Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου
2983301
2983065
Στοιχεία Διεύθυνσης
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |